REHA YALNIZCIK

23 Kasım – 11 Aralık 1999

1950 yılında İstanbul’da doğdu. 1975 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’ndan (Marmara Üniversitesi) mezun oldu. Basın–Yayın kuruluşlarında, reklam ajanslarında sanat yönetmeni ve çizer olarak çalıştı. Çocuklar için televizyon programı yaptı. Günümüze kadar 35 sergi açtı, ayrıca bineallere, grup ve karma sergilere katıldı. Farklı alanlarda ödülleri olan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yayınlarda, özel koleksiyonlarda, UNICEF ürünlerinde yer aldı. Bugün yaşamını yalnız özgün resim yaparak sürdürüyor. Evli, bir çocuk babası.

”Bu kitabı bir büyüğe sunuyor olmamdan dolayı çocuk okurlarımın beni hoş görmelerini diliyorum. (...) Bu adam her şeyi anlıyor, çocuk kitaplarını bile. (...)

”Bu kitabı bir büyüğe sunuyor olmamdan dolayı çocuk okurlarımın beni hoş görmelerini diliyorum. (...) Bu adam her şeyi anlıyor, çocuk kitaplarını bile. (...)

Yazıldığından bu yana, en sevilen ve belki de en çok

 gönderme yapılan kitaplardan biri olan “Küçük Prens”in önsözünden yaptığım alıntı, sanırım Reha’nın kısa bir biyografisidir aynı zamanda. Türk ressamların arasında, çocuklarla onun kadar ilgileneni var mı bilmiyorum? Resim serüvenine başladığında,  çocuklara özel olarak televizyon programları hazırlayıp, onlarla  ‘workshop’lar yaptı; yarının büyüklerinin, üzerinde yaşadığımız dünyayı devralacaklarının farkındalığıyla  onları, özellikle çevre konusunda bilinçlendirmenin, duygusal dengelerinin oluşması için de geçerli bir yöntem olduğunu düşündü. Çünkü Exupéry coğrafyacının ağzından ne diyordu ”Küçük Prens”de: ”Çiçekleri yazmıyoruz; çünkü onlar gelip geçici şeyler! Gelip geçici demek, hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmak demektir.”

“Küçülttük; küçültüyoruz; küçültecek miyiz?” başlığıyla “pul” ettiğimiz dünyamızı çevreciliğiyle yansıtan “Pullar” serisinden resimlerini sergilediği etkinliğini gerçekleştirerek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dünyamızın, ekolojik dengesine dikkatleri çekmeye özenle yöneldi; yöneliyor.... Bütün bu çalışmaları sırasında, farklı alanlarda bir çok ödül kazanan Yalnızcık, aynı zamanda Türkiye’den yapıtları UNICEF kartlarına çokça basılan bir ressamımız olarak da, başarılarını daha geniş alanlara taşımıştır.

Düşleri, niyetleri ve hayata geçirilmeyi bekleyen projeleriyle sanatçımız çalışmalarına, kendi İstanbul’undaki atölyesinde devam ediyor. Sanatın uzaktan hoş gelen sesini, yakınlarda da güzelleştirmeyi amaçlayan yolculuğu süren Reha Yalnızcık’ın otuzaltıncı kişisel sergisini onurlandırmanızı dileriz.

Fatma Ekeman