e-mail
ANA SAYFA 100de100 Fuarlar Bağlantılar

GEÇMİŞ SERGİLERİMİZ                                                                                GELECEK SERGİMİZ

- DEVAM EDEN SERGİMİZ -


NEVİN İŞLEK & MEHLİKA BAŞ

RESİM SERGİSİ

15 Kasım-3 Aralık 2005

İkiz çocuk annesi Nevin İşlek , kendisi gibi resme yönelmiş kızı Mehlika Baş ile, “Ana-Kız” ortak sergisi olarak galerimizde ikinci kez resim severlerin karşısına çıkıyorlar…

1936 yılında Tekirdağ’da doğan Nevin İşlek , ilkokulda “küçük ressam” diye çağrılırken, yaşamına öykü, resimden önce girmiş. Yazdıkları, Varlık ve Dost gibi edebiyat dergilerinde yayınlanmış. Eğitimini lisede terk eden İşlek, bu nedenle Akademi’ye gidememiş ama resmide hiç bırakmamış. LCC’de Bedri Rahmi’nin derslerine devam ederek tekniğini geliştirmiş; Bedri Hoca’nın  yüreklendirmesiyle yoluna hızla devam ederek özgün yorumuyla ürettiklerini,1965’ten başlayarak , seyrek de olsa sanatseverlerle paylaşmış.

İşlek’in resmini, “Disiplinler arası yaklaşımın güzel bir örneği” olarak niteleyen Yazar Murat Mıhçıoğlu ,böylece sanatçımızın gerçekleri masala dönüştürürken  kullandığı dilin zengin kaynağını da açıklamış oluyor. Bedri Rahmi’nin “Sergilesek olay olur reis!” dediği , kendisinin “Görev gibi değil , seyretme ve tanıklık etme dürtüsüyle” çalıştığını söylediği resminde sanatçımız, farklı teknikler kullanmaktadır: Tual üzerine  akrilikle birlikte karşımıza çıkan beklenmedik malzemeler ve 20. yy ‘da yaygınlaşan bir halk sanatımız olan CAMALTI TEKNİĞİ’ni  geliştirerek ele aldığı uygulamalar…

1971’de İstanbul’da doğan Mehlika Baş, MSÜ Sinema Tv Enstitüsü mezunu. İlkokul öncesine ait  şaşırtıcı resimlerini 1999’da ‘konuk sergi’ düzeniyle Hobi Sanat Galerisi’nde izleyenlerle paylaşmış. Çok severek çalıştığı “camaltı” tekniğini, annesinden öğrenmiş ve geliştirmiş ; böylece izleyenlerinin iyi bildiği “Mehlika gibi” kullanabildiği, onu farklı kılan düzeye ulaşmış. Şimdilerde tual resmine de gönül veren genç Mehlika ürettiklerinde, Geleneksel Türk Halk Resmi’nin gerçeküstücülüğün sınırlarını zorlayan tatlarını kullanıyor; mizahi yaklaşımıyla açıklanabilecek “fettan kedi” gibi figürlerini ,beceriyle uygulayarak,başarıyla yoluna devam ediyor; açtığı sergilerle resimlerini sevenleriyle paylaşıyor…