e-mail
ANA SAYFA 100de100 Fuarlar Bağlantılar

GEÇMİŞ SERGİLERİMİZ                                                                            DEVAM EDEN SERGİMİZ

- GEÇMİŞ SERGİLERİMİZ -


1-16 Mayıs 2007

SAİM ONAN

"ENGİN ve DİNGİN"


RESİM SERGİSİ

1925'de Gönen'de doğan Saim Onan , Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-Sanat Tarihi Bölümü Malik Aksel ve Refik Epikman Atölyesi'nden 1948'de mezun olmuş ve Cumhuriyet'in idealist öğretmenlerinden olarak eşiyle birlikte uzun yıllar hizmet vermiştir. Beş yıl Van'da, doğduğu ilde, bağrından çıktığı bu kentte eğitmenlik  geçmişinin yanısıra Ankara'da Fen Lisesi, Ankara Koleji, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ... gibi okullarda görev yapmış ve bir dönem atandığı Kıbrıs'ta çalışmış ve sayısız öğrenci yetiştirmiştir. 20 Mayıs 2003'te aramızdan ayrılan sanatçının, pek çoğu hayır kuruluşlarına yönelik olmak üzere kırkı aşkın kişisel  sergisi ve katıldığı pek çok karma sergi vardır.

 

Sanatçımız yağlıboyayı da severek ve ustalıkla kullanmış olmakla birlikte, suluboya onun için her zaman kendine daha yakın bulduğu, çok sevdiği doğa çalışmalarında daha kolaylıkla bütünleştiği bir teknik olarak yapıtlarında yer almıştır. Nitekim bu serginin de çoğunluğunu suluboyaları  oluşturacaktır.

 

Onan'ın resmini genel olarak tanımlamak gerekirse, "Empresyonist" denilebilir. Aynı zamanda müzikle de uğraşmasından mıdır(?) bilinmez, resmin temel ögelerinden olan ritim, boyayı sürüşünden, kompozisyonlarının yapılandırılmasına kadar sanatçımızın resimlerinde kolaylıkla gözlenen bir özelliktir. Ve sağlam deseninin duyumsandığı çalışmalar çoğu kez, "engin"lik duygusuyla bizi içine alıverir. Bu arada ortaya çıkanlarda, "dingin" bir ruh halinin yansımalarına tanıklık edebilmekteyiz.

 

Bir ressamın ürettiklerini, ölümünden sonra sanat severlerle paylaşmak, o sanatçıyı yaşatmak demektir. Bilenlere anımsatmak, bilmeyenlere tanıtmak gibi bir eylemin gerçekleştiği anma sergileri, aslında ölümsüzlüğü yakalama mutluluğuna ulaşan sanatçılara gönül borcundan öte bir anlam taşımaktadır. Ressamımızla aynı eğitim sürecinden geçen Eşi Necla Onan ve Oğlu Seramikçi/Ressam Levent Onan; esasen hekim olan ama resimle yakınlığı aile sergileriyle somutlaşmış kızı Prof.Dr.Sergülen Onan Dervişoğlu, bu görevi sevgiyle ve bir o kadar da tutkuyla yaşama geçiriyorlar...

 

Sergi, yaklaşık otuz resimden oluşacak ve Pazar - Pazartesi günleri hariç 12:00 - 19:00 arası açık olacaktır...

 

Fatma Ekeman