e-mail
ANA SAYFA 100de100 Fuarlar Bağlantılar

GEÇMİŞ SERGİLERİMİZ                                                                            DEVAM EDEN SERGİMİZ

- GEÇMİŞ SERGİLERİMİZ -


13 Kasım-01 Aralık 2007

KİLİM SERGİSİ

Recep KARADUMAN'ın Özel Kilim Koleksiyonu'ndan oluşan  "Yüz Yıla Yayılan Kilimler"  başlıklı  sergi,        13 Kasım - 01 Aralık 2007 tarihleri arasında, sezonun ilk sergisi olarak Galeri Oda'da.

 

Halıcılıktan çok daha önce gelişmiş bir dokumacılık dalı olan "kilim"i hafifliği ve kolay katlanıp taşınabilme gibi özellikleri, başlangıçta çadırlı uygarlığın, zaman içinde de yerleşik evlerimizin  vazgeçilmez bir eşyası haline getirmiştir. Anadolu'nun "sessiz kadınları"nın çığlıklarını, duygusal dünyalarını, günlük yaşamlarını, renk ve  motiflerdeki izdüşümlerinde gören Picasso'nun "Anadolu'daki bütün kadınlar Picasso" dediğini biliyoruz.

 

Dekoratif güçleri inanılmaz bu yaygıların, monotonluktan uzak olmakla birlikte korudukları yöresel karakteristiklerinin yarattığı tutkuyu, kırkbir yıldır yaşayan Recep KARADUMAN, 1947 Nevşehir doğumlu. Bitlis'te liseyi bitirince İstanbul'a gelmiş. Tuna Yüksek Gazetecilik Okulu'nda okurken bir halı mağazasında çalışmaya başlamış. Kapalıçarşı'da 1985'ten bu yana, kendi işi olarak halı-kilim ticaretiyle uğraşıyor. Geleneksel bir ürünün, zamanla kazanılan bilgisi en değerlisi olsa gerek; İstanbul Ticaret Odası'nın iki dönem, mahkemelerde bir dönem bilirkişilik yapmış.

 

Recep Karaduman, yıllar içinde seçip sakladıklarını bu sergiyle izleyenlere sunuyor. "Eskinin yenisi" diyebileceğimiz örnekler bizleri, yüz yıllık bir tarihsel geçmişte dolaştıracak. Eskiyi seven, eskiye saygı duyan Karaduman bu sergiyle, 'kilim'e olan ilginin çoğalmasına, kültürün yaşamasına katkıda bulunmayı, kısacası birikimini paylaşmayı arzuluyor.

 

Cicim, Sili gibi dokumasında teknik farklılıklar gösteren kilimlerde, hiçbir zaman çiğ ve ahenksiz renklere rastlayamayız. Seccade ya da farklı yöresel kompozisyonlarla yapılanan, stilize edilmiş eşsiz figürlerin bezediği ürünlerdir bunlar. Üretenin adeta kirkiti her vuruşuyla bütünleştiği, Anadolu'da hala çoğu evin bir kenarında üremeyi bekleyen dokumaların her sırasında sevgi ve hüner vardır ve bizce onlar birer sanat eseridir.

 

Anadolu'nun çok değişik bölgelerinden yaklaşık yirmibeş kilim ve cicim örneğinin izlenebileceği sergi, Pazar ve Pazartesi günleri dışında 12:00-19:00 saatleri arasında açık...

Fatma Ekeman