DEVAM EDEN SERGİMİZ GELECEK SERGİLERİMİZ   
- GEÇMİŞ SERGİLERİMİZ -

MUSTAFA EREN
 
"YAZIYORUM"
(Güzel sözler, güzel yazılmalı)
Kaligrafi Sergisi
15 Mayıs - 09 Haziran 2012

Mustafa Eren, 50 yıldır yazıyla uğraşıyor...
Aynı zamanda bir basın emekçisi olan sanatçımız, plastik anlamda eşsiz örneklerden oluşan çalışmalarını, son yıllarda sergilerle duyurmaya ve paylaşmaya başladı.

13 yaşında Denizli’de tabelacı çıraklığıyla başlayan serüvenini, İstanbul’da, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü’nde, yazı sınıfının tek öğrencisi olarak sürdürdü; mezun olduğu 1972 yılından bu yana özgün yazı çalışmaları, font tasarımları (biri Letraset firması tarafından satın alınan, 60’dan fazla yazı karakteri) ile geliştirdi. Son 10 yıldır da Osmanlı’dan devraldığımız hat sanatını, Latin harfleriyle yorumlayarak, yeni bir kulvara taşıdı.

Mustafa Eren, toplumların belleğinde yer etmiş, kimi zaman özdeyişe, kimi zaman atasözüne dönüşmüş sözleri bir kuyumcu sabrı ve özeniyle işliyor, geliştiriyor; çoğu kez en başa dönerek tekrar yorumluyor. Bu uğraş, Türkçe, Latince ya da İngilizce olabilen bu söz, bir logoya dönüşünceye kadar sürüyor. Sonunda bazen çinko kalıba geçip bir özgün baskı oluyor; bazen tuval üzerinde bir kitabeye dönüşüyor.

Geleneksel hat sanatında yazının anlamı ikinci plandadır; okunurluğu çok fazla önemsenmez. Mustafa Eren için ise anlam, yazının vazgeçilmez öğesi. Onu kaybetmemek, tam tersine kompozisyon ve istifle desteklemek için özellikle uğraşıyor. Onun yorumladığı sözler, okunmadan önce seyredilen tablolara dönüşüyor; ardından da okunarak çözülüyor, çözümleniyor...

Fatma Ekeman







Galeri, Pazar ve Pazartesi hariç 12:00 – 19:00 arasında açıktır.